Help! Ik heb verkeerd getankt! Wat nu?

<- terug

Help! Ik heb verkeerd getankt! Wat nu?

De verkeerde vloeistof in je wagen tanken… wat zijn de gevolgen daarvan? Mag je nog naar de dichtstbijzijnde garage rijden? Wat doe je best en wat niet?

Het is natuurlijk nooit de bedoeling om de verkeerde vloeistof te tanken, Maar wat doe je bij verkeerd tanken? En belangrijker: Wat mag je dan absoluut niet doen?

Het vaakst gebeurt dit met mensen die van wagen veranderen. En om het allemaal nog moeilijker te maken, is de kleur van het tankpistool niet in elk tankstation dezelfde. Ook tanken in het buitenland kan voor heel wat verwarring zorgen. Onze benzine heet in Spanje bijvoorbeeld ‘gasolina’ terwijl ‘gasoil’ of ‘gazole’ (in het Frans) overeenkomt met onze diesel. Je zou voor minder in de war zijn!

Situatie 1

Je merkt de fout op tijdens de tankbeurt

Wanneer je je fout opmerkt vóór je de motor van je wagen opnieuw start, kun je net op tijd motorschade voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is je tank leegpompen en dan kan je in principe doen alsof er niets is gebeurd. 

Start in ieder geval de motor niet! Neen, ook niet voor enkele meters. In plaats daarvan zet je je wagen in neutraal en duw je hem aan de kant; dit om plaats te maken voor andere bestuurders. Vraag vervolgens de pompbedienden om materiaal waarmee je de tank van je wagen kan leegpompen. Sommige tankstations hebben dit materiaal immers voorhanden. Wanneer zij niet het geschikte materiaal kunnen aanbieden, neem dan contact op met je pechverhelper.

Situatie 2

Je merkt de fout pas later op

Ai… dit is niet zo’n goed nieuws maar misschien is de schade nog beperkt. Zet je wagen zo snel mogelijk aan de kant, zet vervolgens de motor uit en haal je sleutel van het contact. Contacteer nadien je pechverhelper en hoop dat het allemaal wel meevalt. 

Situatie 3

Je beseft niet dat je de foute brandstof hebt getankt

Het besef komt heel snel wanneer je na slechts enkele kilometers merkt dat je wagen begint te schokken. Uiteindelijk valt je wagen ook stil. Probeer daarom zo snel mogelijk je wagen aan de kant te zetten, je motor uit te zetten en de sleutel van het contact te halen. Start je motor in ieder geval niet meer! 

Breng jezelf en eventueel passagiers in veiligheid, trek een fluohesje aan en plaats je gevarendriehoek. Contacteer vervolgens je pechverhelper. Hoogstwaarschijnlijk zal je wagen naar de garage gesleept moeten worden. Daar zal men je tank leegpompen en de schade opmeten.