Bereid uw auto voor op de vrieskou

<- terug

Bereid uw auto voor op de vrieskou

Autorijden in de winter is geen pretje: tijdens de spitsuren is het donker en het barre weer vraagt meer concentratie achter het stuur. Maar niet alleen chauffeurs, ook auto’s krijgen het nu het extra te verduren.

De meest voorkomende problemen bij vrieskou zijn moeilijkheden bij het starten en defecte accu’s. Maar ook bevroren sloten, portieren, handremmen of ruitenwissers zijn vervelend als u op het punt staat uw autorit aan te vatten.

Gelukkig kunt u uw auto goed voorbereiden op de meeste winterse ongemakken. Met onze twee checklists kunt u vlot en veilig de baan op.

Hoe maakt u uw auto winterklaar?

 1. Batterij auto in goede staat

Bij lage temperaturen werkt de batterij van uw auto minder goed. Bij vriesweer veroorzaakt een versleten batterij daarom al snel startproblemen. Voor de winter toeslaat, laat u dus best uw autobatterij controleren bij uw garage.

 1. Voldoende koelvloeistof

Koelvloeistof beschermt de motor tegen bevriezing. Ga dus na of het koelvloeistofpeil niet onder het minimum gezakt is.

 1. Ruitenwisservloeistof op peil

Ook het peil van de ruitenwisservloeistof kunt u best controleren, want ’s winters gebruikt u er meestal meer van. Als het heel koud is, kan deze vloeistof bevriezen op uw voorrruit en uw zicht beperken. Kies daarom voor ruitenwisservloeistof met antivries en neem deze fles mee als u langere ritten plant.

 1. Denk aan winterbanden

Winterbanden verhogen uw veiligheid bij nat weer en op besneeuwde of gladde wegen. In de meeste Europese landen zijn winterbanden aangeraden. In sommige landen zijn ze zelfs verplicht tijdens de winter, bijvoorbeeld in Luxemburg, Duitsland en in Frankrijk, op een aantal wegen.

 1. Banden in goede staat

Check regelmatig de spanning van uw banden en de diepte van de profielen. De juiste bandenspanning vindt u terug in de handleiding van uw auto. De wettelijke minimumdiepte van zomerbanden bedraagt 1,6 mm, maar in de winter worden profielen van 3 tot 4 mm aangeraden. Banden met een afgesleten profieldiepte vergroten het risico op aquaplaning en verlengen uw remafstand aanzienlijk.

 1. IJskrabber en ruitenontdooier

Wegrijden met te weinig zicht is levensgevaarlijk. Met goed materiaal maakt u snel en gemakkelijk uw autoruiten sneeuw- en ijsvrij. Leg daarom een ijskrabber en een busje ruitenontdooier op voorhand klaar in uw auto. Zowel uw voor- en achterruit en de ruiten aan de zijkant als uw lampen moeten worden vrijgemaakt. Wie toch begint te rijden met aangevroren ruiten, riskeert een boete van minimaal 55 euro.

 1. Start- en sleepkabels

Leg start- en sleepkabels in uw auto. Zorg er wel voor dat ze geschikt zijn voor uw auto. Ook een zaklamp is geen overbodige luxe.

 1. Bereid u voor op de koude

In de winter is het soms wel even wachten op een bijstandsverlener. Leg daarom een extra deken, een warme winterjas of zelfs een paar extra winterschoenen in uw auto. Neem ook wat te eten en te drinken mee en zorg ervoor dat uw smartphone of gsm opgeladen is voor u vertrekt.

Bescherm uw auto tijdens de vorst

 1. Auto binnen zetten

Als het even kan, zet dan u uw auto binnen. Meteen een goede reden om op te ruimen en voldoende plaats te maken in uw garage.

 1. Ruitenwissers beschermen

Met een stuk karton of een kurk voorkomt u dat uw ruitenwissers vastkleven aan uw ruit. Bevroren ruitenwissers moet u altijd eerst ontdooien om te vermijden dat de zekering doorbrandt.

 1. Karton op uw voor- en achterruit

Om te voorkomen dat u moet krabben, legt u best een stuk karton of een anti-ijsscherm op uw voorruit als uw parkeert.

Als alternatief kunt u de autoruiten ook inwrijven met een half doorgesneden aardappel: het zetmeel voorkomt dat uw ruit bevriest.

 1. Geen warm water om uw ruit te ontdooien

Het temperatuurverschil kan ruiten doen barsten of bestaande kleine barstjes groter maken. Het water kan bovendien aanvriezen.

 1. Shampoo tegen het aandampen

Om het aandampen van de ruiten tegen te gaan, doet u wat shampoo of afwasmiddel op een doek en maakt daarmee de binnenkant van de autoruiten schoon.

 1. Handrem niet optrekken

Als u uw handrem optrekt, kan deze bevriezen en vast komen te staan. Beter is om uw auto in versnelling te laten staan. Als u op een helling staat, kunt u wielblokken gebruiken.

 1. Niet aan vastgevroren autodeuren trekken

Als u aan de portieren trekt, kan het rubber loskomen. Om vastzittende autodeuren te voorkomen, smeert u het rubber vooraf in met talkpoeder, rubbervet of vaseline. De autodeuren kunt u eventueel loskrijgen door ze in te duwen.

 1. Voorkom vastgevroren sloten

Spuit een vuilafstotende smering in de deursloten van uw auto en steek daarna uw sleutel een aantal keer in en uit het slot om het product goed te verspreiden.

Raakte uw slot toch bevroren? Houd er een zakje warm water tegen om het te ontdooien. Ook een goede slotontdooierspray kan soelaas brengen, op voorwaarde dat u deze niet in uw auto laat liggen als het vriest.

 1. Start uw motor op de goede manier

Enkele tips om uw batterij te sparen bij het starten van de motor:

•      Zet bij het starten ventilatie, achterruitverwarming, radio en zetelverwarming uit. Ze verbruiken elektriciteit en belasten uw accu.
•      Beter verschillende korte startpogingen, dan één lange. Bij een te lange poging kan de batterij het begeven.
•      Trap het koppelingspedaal in, zodat de motor vrijer kan draaien.
•      Als de auto niet meteen start, kunt u de koplampen aansteken om de batterij op te warmen.
•      U kreeg uw auto moeilijk gestart? Maak dan een rit van 20 tot 30 kilometer om de batterij op te laden en laat uw batterij controleren door uw garage.

 1. Motor niet warm laten draaien

De motor eerst laten warmdraaien heeft weinig zin. Bij vriestemperaturen is de motor pas na enkele kilometer opgewarmd. Stilstaand laten draaien versnelt enkel de slijtage van de motor en is slecht voor het milieu. Het is beter is om de motor te starten en meteen weg te rijden, maar dan niet te snel.

 1. Auto wassen

Was uw auto regelmatig: strooizout tast de banden, de carrosserie en het chassis aan. Strooizout vervuilt ook uw ruiten waardoor uw zicht vermindert.

Controleer uw autoverzekering

Als uw auto op uw oprit, op het werk of op vakantie niet wilt starten, kunt u dan een beroep doen op pechbijstand? Geldt deze dekking ook in het buitenland? Wat als uw auto naar een garage moet worden gesleept? En wanneer hebt u recht op een vervangwagen?

Onze Confideo-medewerker beantwoordt graag al deze en andere vragen. Klik hier om contact met hem op te nemen.

 

Wij wensen u alvast een zorgeloze winter!