Wachtpolis: betaalbare hospitalisatieverzekering voor later

<- terug

Wachtpolis: betaalbare hospitalisatieverzekering voor later

Na je 65ste kan de premie van een individuele hospitalisatieverzekering zelfs tot 3keer hoger liggen dan de premie op 35 jaar.

Een wachtpolis is daarom de oplossing om de voordelen van een collectieve hospitalisatieverzekering te blijven genieten voor de rest van je leven, zonder een hoge premie te moeten betalen op het moment dat je met pensioen gaat of van werk verandert.

Wat is een wachtpolis?

Een wachtpolis is een verzekering waarbij je maandelijks een beperkte premie betaalt op basis van je instapleeftijd. Val je zonder collectieve hospitalisatieverzekering, om welke reden ook, dan wordt de premie om je verzekering verder te zetten berekend op basis van je leeftijd toen je de wachtpolis afsloot. Je bent zo beschermd tegen een fors duurdere premie op latere leeftijd.

Waarom een wachtpolis?

Verlaat je je werkgever, dan ben je niet langer verzekerd via de bedrijfsgebonden hospitalisatieverzekering. Dankzij de wet-Verwilghen uit 2007 kan je de polis wel individueel verderzetten. Er zijn twee voorwaarden:

  • Je moet twee jaar aangesloten geweest zijn bij de collectieve polis op het moment dat ze voor jou stopt.
  • Je moet binnen de 30 dagen laten weten of je de hospitalisatieverzekering op individuele basis wil behouden.

Maar de premie van een individuele voortzetting kan heel wat hoger liggen dan wat je betaalde bij je werkgever. Dat komt enerzijds omdat je werkgever bij een collectieve verzekering meestal een groot deel van de premie voor zijn rekening neemt. Anderzijds telt je leeftijd mee bij de premieberekening: ben je wat ouder, dan neemt statistisch gezien de kans toe dat je meer medische verzorging nodig hebt.

Met een wachtpolis sluit je die hogere premie dus uit.

Voordelen van een wachtpolis

  • Je doorloopt geen wachttijd als je overschakelt naar je individuele hospitalisatieverzekering.
  • Je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen of medisch onderzoek te ondergaan. Je kan met andere woorden dus niet geweigerd worden.
  • De dekking blijft dezelfde als bij de collectieve verzekering. Je geniet dus dezelfde waarborgen.
  • Heb je al een individuele hospitalisatieverzekering op het moment dat je aansluit bij een hospitalisatieverzekering van je werkgever? Bij sommige verzekeraars kan je die verzekering tijdens de duur van de collectieve polis omzetten naar een wachtpolis.

Een wachtpolis, ook iets voor jou?

Hoe eerder je een wachtpolis afsluit, hoe lager de premie die je betaalt als je terugvalt op je individuele hospitalisatieverzekering. Contacteer me gerust als je vrijblijvend advies wil.