Wat u moet weten over uw verzekering indien u onthaalgezin bent.

<- terug

Wat u moet weten over uw verzekering indien u onthaalgezin bent.

De huidige oorlog in Oekraïne heeft een echte solidariteitsbeweging op gang gebracht in ons land. Heel wat gezinnen hebben zich kandidaat gesteld om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen in hun woning.

Deze golf van solidariteit laat ook de verzekeraars niet onbewogen. Zij wensen hand in hand te gaan met hun verzekerden en een steentje bij te dragen tot een echte veilige ‘thuis’. Een omgeving waar iedereen recht op heeft.

Honderden mensen, volwassenen en kinderen, zijn op de vlucht voor het geweld in Oekraïne. In heel wat landen organiseren overheden zich om deze mensen in goede en veilige omstandigheden op te vangen. Zo ook in ons land.

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars, houdt zich ten dienste van alle betrokkenen om op eventuele vragen te antwoorden. Daarnaast wensen verzekeraars ook potentiële onthaal- en gastgezinnen die overwegen vluchtelingen voor korte of lange tijd op te vangen, correct te informeren.

In uw woning

Fungeert u als onthaalgezin voor korte of lange tijd voor één of meerdere vluchtelingen, dan zal uw verzekeringsmaatschappij de nieuwe bewoners in uw woning mee verzekeren binnen uw huidige familiale en/of brandverzekering.

Met andere woorden: veroorzaakt de tijdelijke bewoner onvrijwillige schade aan een derde persoon (voorbeeld: een vluchteling rijdt onvrijwillig met de fiets een buurman aan, waarbij de buurman de arm breekt), dan zal uw familiale verzekering het slachtoffer vergoeden. Berokkent de tijdelijke bewoner in uw woning onvrijwillig schade die gedekt is de brandverzekering (zoals een voetbal door de ruit, brand of de kraan vergeten dichtdraaien…), zal ook hier uw verzekeringsmaatschappij tussenkomen.  

Met de auto  

Vervoert u de kinderen van een vluchtelingengezin met uw auto naar school? Ook zij zullen gedekt zijn binnen uw huidige autoverzekering. Laat u één van uw tijdelijke bewoners occasioneel met uw auto rijden? Zolang de persoon beschikt over een geldig rijbewijs, zal hij of zij ook verzekerd zijn via uw bestaande autoverzekering.

U bent onthaalgezin? Uw verzekeraar, makelaar of agent, kunnen u bijstaan met raad en daad.