VAPZ

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een zeer voordelige oplossing om voor uzelf een aanvullend pensioen op te bouwen. U betaalt via uw VAPZ minder belastingen en minder sociale bijdragen. U geniet een gewaarborgd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeling.

opbouw vAN UW PENSIOEN bij confideo

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt u als zelfstandige de mogelijkheid om bovenop uw wettelijk pensioen op een fiscaalvriendelijke manier een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. U realiseert niet enkel een fikse belastingbesparing, maar betaalt tevens minder sociale bijdragen.

Dankzij het VAPZ kunt u voor een interessante aanvulling van uw wettelijk pensioen zorgen. Tegelijk creëert u een bijkomend kapitaal voor uw naaste familie wanneer u zou overlijden. Het VAPZ is bovendien fiscaal bijzonder interessant. De betalingen voor het VAPZ zijn net als de wettelijke sociale bijdrage integraal aftrekbaar als beroepskost.

Fiscaal voordelig

Het VAPZ is bovendien fiscaal bijzonder interessant. De betalingen voor het VAPZ zijn net als de wettelijke sociale bijdrage integraal aftrekbaar als beroepskost.

  • Geen premietaks
  • De fiscaliteit bij de uitbetaling van uw kapitaal is bijzonder voordelig:

    • de verworven winstdelingen zijn 100 % belastingvrij;
    • de eindbelasting gebeurt onder de vorm van een (voordelige) fictieve rente;
    • blijven te betalen: de RIZIV-bijdrage van 3,55 % en de solidariteitsbijdrage die varieert van 0 tot 2 %

Oplossing op uw maat

Het VAPZ is niet voor elke bedrijfsleider interessant. Voor zelfstandigen met een vennootschap moet eerst worden berekend of het VAPZ in hun specifieke situatie méér fiscaal voordeel oplevert dan pensioenopbouw via een groepsverzekering. Soms kan een combinatie van beide systemen de meest interessante oplossing zijn.

Confideo heeft bijzonder veel ervaring met het VAPZ en verleent u graag advies.

Klik hier voor meer info